Amerikaanse onderzoekers hebben een techniek ontwikkeld waarmee gaten in plastic ‘vanzelf dichtgroeien’.

Het is niet het eerste materiaal dat zichzelf repareert, maar tot nu toe was er alleen zelf helend materiaal beschikbaar waarbij microscopisch kleine scheuren en gaten gedicht konden worden. Met deze nieuwe uitvinding kunnen ook grotere gaten gedicht worden.

Dit meldt het wetenschappelijke tijdschrift Science Daily.

Na het mixen van twee vloeistoffen ontstaat een gel waarmee een gat tot 8 milimeter zichzelf dicht kan maken. Tot nu toe lukte het niet om zulke scheurtjes en gaten te dichten, omdat het materiaal uit het gat zou vallen door de zwaartekracht. Met de nieuwe uitvinding gebeurt dat niet meer. In het plastic worden een soort banen aangelegd waarin de vloeistoffen los bewaard worden. Pas als er een gat ontstaat, mixen de vloeistoffen en ontstaat er een gel. Doordat de gel snel hard wordt is het de zwaartekracht voor.

Het plastic waarmee de onderzoekers hun experimenten uitvoerden, zijn twee soorten die veel in consumentengoederen worden gebruikt. Mogelijk kan de techniek worden ingezet bij bijvoorbeeld autobumpers. Heb je moeite met inparkeren, dan komt het vanzelf weer goed met je bumper.

LG maakt nu al gebruik van zelf helend materiaal in smartphones. De LG G Flex herstelt zelf kleine krassen en beschadigingen aan het toestel. Heb je zo'n toestel, doe dan nog wel even voorzichtig: het is nog niet op deze nieuwe techniek gebaseerd, dus alleen hele kleine krassen herstellen zichzelf.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl